Jak zrobić tatar ze śledzia?

Jednym z prostszych, a jednocześnie najbardziej smacznych dań kuchni polskiej jest tatar ze śledzia. Doskonale nadaje się on zarówno na odświętną kolację wigilijną, jak i na karnawałowe imprezy czy rodzinne uroczystości (wesela, chrzciny, komunie itp.). Co istotne, jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut – wystarczy posiadać w lodówce kilka łatwo dostępnych produktów. 

Pamiętajmy o stworzeniu atrakcyjnej dekoracji 

Jeśli interesuje Cie jak zrobić tatar ze śledzia (sprawdź), to przepis nie jest zbyt skomplikowany. Podstawowym składnikiem tej eleganckiej przekąski są oczywiście filety śledziowe, które należy przez około 20 minut moczyć w mleku, aby skutecznie usunąć nadmiar soli. Następnie zaleca się ich dokładne osuszenie i pokrojenie w drobną kostkę. Po zrealizowaniu powyższych czynności można przystąpić do siekania dodatków, czyli czerwonej cebuli (najlepiej średniej wielkości), dwóch lub trzech ogórków konserwowych (o łącznej wadze ok. 100 g), kilku grzybów marynowanych oraz natki pietruszki. Tatar ze śledzia wymaga jeszcze:

  • połączenia wszystkich składników z dwoma ugotowanymi i przetartymi żółtkami jaj kurzych
  • wymieszania całości z łyżeczką musztardy miodowej, dwoma łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami (solą, pieprzem)
  • ułożenia jednakowych porcji na talerzykach, kromkach pumpernikla, nielukrowanych pierniczkach albo liściach sałaty
  • udekorowania ziarenkami granatu, listkami szpinaku, oliwkami, ewentualnie szczypiorkiem
Jak zrobić tatar ze śledzia

Sposoby na podkręcenie smaku

Klasyczny tatar ze śledzia można skutecznie wzbogacić poprzez dodanie drobniutko posiekanych, słodko-kwaśnych owoców – np. grejpfruta, jabłka, mandarynek, śliwek lub granatu. Z pewnością wprowadzą one orzeźwiającą nutę. Dobrym rozwiązaniem będzie również wkomponowanie do potrawy słodkich okruchów piernika, pikantnych papryczek chili bądź konserwowych kaparów. Jeśli natomiast zależy nam na uzyskaniu wytrawnego charakteru, to skropmy całość niewielką ilością alkoholu (szkockiej whisky, burbonu, koniaku, brandy itp.).

Comments are closed.