Rodzaje czajników na gaz

Na rynku dostępnych mamy wiele rodzajów czajników. Najbardziej popularne są czajniki elektryczne, bezprzewodowe oraz czajniki na gaz. Każdy z nich ma swoje zalety oraz wady. Tradycyjne czajniki, które można postawić na kuchence gazowej, mogą być wykonane z różnych materiałów i tym samym spełniać różne funkcje.

Czajnik emaliowany

Dzieli się na dwie podgrupy. Jedną z nich, bardziej popularną, jest czajnik gazowy emaliowany z dwóch stron, drugi to sprzęt pokryty emalią jedynie z jednej strony. Ich niewątpliwą zaletą jest bezpieczeństwo ich użytkowania. Są hipoalergiczne, nie zmieniają też właściwości, a ani smaku podgrzewanej wody. Posiadają bardzo wiele wzorów i kolorów. Są idealne do wnętrz w stylu retro i rustykalnych, obecnie bardzo modnych.

Czajnik stalowy

Tu także można wyróżnić dwie podgrupy, dzielą się bowiem one ze względu na swój wygląd. Nowoczesny – polerowany na połysk, oraz bardziej elegancki, czyli satynowy. Występują w różnych wariantach kolorystycznych, mają bardziej uniwersalny wygląd (pasują do różnych rodzajów wnętrz). Ich zaletą jest szybkie nagrzewanie, a także wysoka trwałość. Nie grozi im, tak jak czajnikom emaliowanym, obtłuczenie. Bardzo łatwo jest je też umyć.

Czajnik żeliwny (japoński)

Posiada dwie funkcje – podgrzewania wody, a także zaparzania herbaty. Zbudowany nieco inaczej, od tradycyjnego. Posiada bowiem zaparzacz, do którego sypie się herbatę. Bardzo długo trzyma ciepło, pozwalając w ten sposób na cały rytuał związany z piciem herbaty. W środku pokryty jest emalią, co ułatwia jego mycie, a także sprawia, iż herbata nie zmienia smaku. To dobry wybór dla koneserów brązowego trunku. Dostępny jest w różnych pojemnościach i wariantach kolorystycznych.

Przed zakupem czajnika na gaz z Bokono warto jest się dokładnie zastanowić, w jakiej kuchni będzie on używany, by odpowiednio wybrać jego rodzaj i kolorystykę.

Comments are closed.