Czym charakteryzują się piece konwekcyjno parowe?

Do urządzeń gastronomicznych, które obecnie cieszą się ogromną popularnością zalicza się piece konwekcyjno parowe. Dzisiaj wielu właścicieli restauracji w ogóle nie potrafi wyobrazić sobie swojego lokalu bez dobrej jakości pieca. To bowiem urządzenie, które pozwala na przygotowywanie potraw charakteryzujących się naprawdę niezwykłym smakiem. Z tego powodu świetnie sprawdzają się one nawet w tych miejscach, które uchodzą za ekskluzywne. Czym charakteryzują się piece konwekcyjno parowe?

Jak działają piece konwekcyjno parowe?

Piece konwekcyjno parowe to zdecydowanie bardziej zaawansowane piece konwekcyjne, które wykorzystywane były w gastronomii jako pierwsze. Cechą charakterystyczną tych nowych jest przede wszystkim funkcja naparowania. Wykorzystywana podczas gotowania para może powstawać albo w tak zwanym bojlerze, albo w sposób natryskowy. To właśnie za sprawą pary wodnej potrawy z pieców konwekcyjno parowych smakują tak wyjątkowo. Dzięki niej dania nie tracą smaku, zapachu, a jednocześnie wysychają. Do tego nie tracą swoich cennych właściwości odżywczych, co również ma ogromne znaczenie.

Jakie metody obróbki termicznej potraw są dostępne dla użytkowników pieców konwekcyjno parowych?

Piece konwekcyjno parowe pozwalają nie tylko na pieczenie, ale również na:

-smażenie;

-blanszowanie;

-gotowanie na parze;

-grillowanie.

piece konwekcyjno parowe

Można je z powodzeniem wykorzystywać do regenerowania posiłków, a nawet do wędzenia. Tak ogromne możliwości są kolejnym atutem tego rodzaju urządzeń. Jeśli właściciel restauracji chce, aby potrawy w jego restauracji powstawały szybko, były smaczne i zdrowe, zakup pieca konwekcyjno parowego to naprawdę dobry wybór.

Piece konwekcyjno parowe to nowoczesne urządzenia, z pomocą których można z łatwością przyrządzać różne dania. Świetnie sprawdzają się w przypadku obróbki zarówno mięsa, jak i warzyw. Dają ogromne możliwości, co sprawia, że dzisiaj są jednym z najbardziej popularnych elementów wyposażenia lokali gastronomicznych.

Comments are closed.