Podstawowe zalety kuchni indukcyjnej

Indukcyjna kuchnia zapewnia komfort przygotowywania potraw bez ryzyka poparzenia się. Tego typu rozwiązanie jest bardzo popularne w wielu lokalach gastronomicznych, ale także w wielu domach czy mieszkaniach. Specjalna technologia, która wykorzystuje cewki elektromagnesu jest niesamowicie bezpieczna i posiada wiele innych zalet.

Czym jest kuchnia indukcyjna?

Podobnie jak w przypadku kuchni gazowych, kuchnie indukcyjne są niesamowicie popularne wśród kucharzy, dlatego są powszechnie spotykany w gastronomii. Tego typu urządzenie pozwala dokładniej regulować ciepło. Kolejną zaletą płyty indukcyjnej jest to, że płyta grzewcza pozostanie zimna i zaczyna działać dopiero wtedy, gdy położy się na niej garczek czy patelnię. Dzięki temu ryzyko poparzenia ograniczone jest do minimum. Trzeba też wspomnieć o tym, że kuchnie indukcyjne działają tylko w połączeniu ze stosownymi naczyniami, które są wykonane z materiału ferromagnetycznego.

Gastronomiczna kuchenka indukcyjna – inne zalety

Kuchnia indukcyjna wyróżnia się niesamowicie sprawną regulacją ciepła i chroni przed ewentualnym poparzeniem się czy przypalaniem potraw. Ponadto znacząco powinna przyczynić się do oszczędzania energii elektrycznej. Należy pamiętać, że w odróżnieniu od standardowej kuchni elektrycznej nie trzeba przez długi czas podgrzewać płyt grzewczych, bowiem ciepło będzie powstawać bezpośrednie w dnie patelni czy garnka. Kolejnym istotnym aspektem jest to, iż niewytwarzana będzie zbędna energia, np. po postawieniu zbyt małych naczyń na zbyt dużych polach. Ponadto kuchnia indukcyjna zawsze będzie wytwarzać energię tylko w dnie danego naczynia – dzięki temu płyta kuchenna nie będzie się nagrzewać. Dzięki tym wszystkim zaletom płyty indukcyjne są tak powszechnie stosowane w lokalach gastronomicznych na całym świecie. Producenci oferują sprawdzone sprzęty, które objęte są długoletnią gwarancją.

Comments are closed.