Zakup łopaty do pizzy

Prowadzenie pizzerii to naprawdę lukratywny biznes. Trzeba jednak pamiętać, że podstawą są świeże składniki oraz porządne akcesoria. Kluczowa również jest łopata do pizzy, która powinna być przede wszystkim odporna na wysokie temperatury.

Kształt łopaty do pizzy

Na rynku można znaleźć profesjonalne drewniane łopaty do pizzy, które można wykorzystać także w domowych warunkach. Warto zwrócić uwagę na fakt, że są one jednak niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym. Dobrze jest mieć kilka łopat w różnych rozmiarach, ponieważ mogą się przydać w najmniej oczekiwanym momencie. Wkładanie i wyjmowanie ciasta jest dosyć skomplikowane, dlatego potrzeba czasu, żeby się tego nauczyć. Manewrowanie plackiem nie jest takie proste, dlatego potrzebne są odpowiednie akcesoria. Łopatę do pizzy najlepiej zakupić u sprawdzonego i renomowanego producenta, który oferuje również gwarancję.

Konserwacja łopaty

Trzeba jednak pamiętać także o odpowiedniej konserwacji łopaty do pizzy. Musi być ona regularnie myta i czyszczona, żeby nie zaczęły się rozmnażać bakterie na jej powierzchni. Po kilku tygodniach regularnego treningu powinieneś już umieć sprawnie wyciągać pizzę z pieca. Każdy może znaleźć łopatę dopasowaną do swoich preferencji, ponieważ wybór jest naprawdę ogromny. Łopata o prostokątnym kształcie będzie najlepsza dla osób początkujących, które dopiero się uczą. Później można zainwestować w okrągłą łopatę, która jest już nieco cięższa w obsłudze. Należy pamiętać, żeby łopata do pizzy z GastroNet24 była wykonana z drewna, ponieważ wtedy nie wpływa to na smak pizzy. Oczywiście w sprzedaży są też dostępne łopaty ze stali nierdzewnej oraz aluminiowe, ale są one znacznie mniej popularne. Duże znaczenie ma długość kija oraz wielkość łopaty, która powinna być dostosowana do własnych potrzeb. Niektóre osoby kupują łopatkę do pizzy także do domu, ponieważ zdecydowanie łatwiej dzięki temu przyrządzić placek.

Comments are closed.